כלב חדש בבית הוא קצת כמו אנחנו במקום עבודה חדש
אולי אתם מאלה שנטמעים ברקע ולומדים את הסביבה לאט לאט, אולי לוקח לכם קצת זמן להפתח ולהכיר את האנשים החדשים בחייכם. אולי אתם צריכים להבין איך עובר היום, איך הדינמיקה של הצוות ואיך אתם משתלבים בכל זה. ואולי אתם בכלל מאלה שישר נפתחים, ישר במרכז העניינים, כולם חברים חדשים שלכם ואתם בעלי הבית מהרגע הראשון. הצורה שבה אנחנו נגיב לסיטואציה של מסגרת חדשה תלויה באופי שלנו. כל אחד מגיב אחרת.
בכל מקרה, התקופה הראשונה בכל מקום חדש היא תקופה של הסתגלות. אנחנו לא מתנהגים אותו דבר ביומיים הראשונים במסגרת חדשה כמו שאנחנו אחרי חצי שנה כשאנחנו כבר מרגישים בבית. וכך גם הכלב החדש שלנו. הוא מגיע למקום שהוא לא מכיר, עם אנשים שהוא לא מכיר, הוא לא יודע האם הוא בטוח במקום הזה, מה המקום הזה מספק לו, האם כיף ונעים?
תקופת ההסתגלות של כלב חדש בבית היא גם תהליך של יצירת בטחון.
אם בהתחלה הכלב לא מרגיש בטוח אז הוא יהיה לחוץ. יחפש את הבטחון. אולי הוא ישמור מכם מרחק בהתחלה ואולי יצמד אליכם וילך אחריכם לכל מקום.
אולי הוא לא ירצה לצאת לטיולים ואולי יתקע לכם כל כמה צעדים בטיול.
אולי הוא יעשה צרכים בבית, אולי ינבח הרבה, אולי יהיה שקט באופן מדאיג. האופן שבו הכלב עובר את תקופת ההסתגלות שלו קשור בעיקר לאופי שלו, להיסטוריה שלו ולמקום שאליו הוא הגיע.
תקופת הסתגלות היא גם זמן לבדיקת גבולות.
יצא לבדיקת גבולות שם רע, כאילו זה לא בסדר שהכלב בודק גבולות. אבל האמת היא שבדיקת גבולות זה משהו שגרתי שאנחנו עושים במקום חדש. אנחנו בודקים את גבולות הלבוש, השפה, היחס לאנשים, היחס לרכוש. כל מקום יש לו גבולות אחרים ולכן אנחנו נבדוק את הגבולות האלה.
כשכלב חדש בבית הוא גם צריך לבדוק גבולות בשביל לשרטט לעצמו את הגבולות האלה. מה אסור ומה מותר.התפקיד שלכם עם זה הוא לעזור לו לבדוק את הגבולות, לאפשר לו מה שמותר ולמנוע מה שאסור. בלי כעס ובלי עצבים. אין בזה צורך. אם החלטתם שאסור לעלות על הספה, אל תאפשרו עלייה על הספה. בעקביות. הוא ינסה כמה פעמים ויפסיק כשיבין שזה לא אופציה.
בדיקת הגבולות נעשית תמיד כשהגבולות לא ידועים. ובמקום חדש הם אף פעם לא ידועים. הכלב שלנו לא יכול לשאול אותנו אז הוא פשוט מנסה. מה שעובד עובד ומה שלא לא.
הכלב החדש בבית שלכם מחפש כל הזמן מה קורה.
רמזים מהסביבה על מה שבא. לכן הוא הולך אחריכם לכל מקום – הוא לא יודע לאן אתם הולכים, מה קורה שם ומתי אתם חוזרים. עם הזמן הוא ילמד שכשאתם נכנסים לשרותים, אתם יוצאים אחרי כמה דקות ואין סיבה ללכת אחריכם. הוא ילמד שכשאתם נכנסים למטבח, יש סיכוי שיצא לו מזה משהו אז הוא ימשיך לבוא אחריכם. אתם תחיו את חייכם והוא ילמד אתכם.
אבל אתם צריכים גם ללמוד אותו
מה מפחיד אותו, מה הוא אוהב, איפה הוא אוהב לישון, על מה הוא נובח, איזה משחקים הוא אוהב, איזה חטיפים הוא אוהב, האם יש לו נטייה ללעוס דברים והאם הוא סבבה להיות לבד בבית. אלה דברים שאתם צריכים ללמוד וגם לכם זה יקח קצת זמן.
אי אפשר לשפוט כלב חדש בבית בתקופת הסתגלות.
מה שיש לכם בבית בשבוע הראשון זה לא בהכרח מה שיהיה לכם בבית בהמשך הדרך. יש כלבים שבהתחלה נובחים על כל צליל ולאט לאט הם לומדים את הצלילים האלה ומפסיקים להגיב לאלה שלא משמעותיים עבורם. נגיד, משאית זבל לא אומר כלום אבל מעלית נפתחת היא אופציה לאורח. או לאבא שחזר הביתה. אולי הוא לא רוצה ליטופים בהתחלה אבל בהמשך הדרך יהיה מלך הכרבולים.
מה שכלב חדש בבית צריך בתקופה הזו זה מלווים.
מנטורים לחיים החדשים שלו. אתם רוצים להיות דמויות חביבות ומתגמלות וממש לא מאיימות. אתם רוצים לסדר את הבית כך שהכלב לא יוכל לעשות דברים שאתם לא רוצים בהיעדרכם. למשל – אם לא בא לי שיעלה לי על המיטה אני אסגור את דלת החדר. אני אדאג שאין שום דבר טעים במטבח שאפשר לגנוב. אני ארים מהרצפה את כל הצעצועים של הילדים. כשאני רואה שהכלב בא ללעוס משהו אסור אני פשוט אגיד לו “זה לא” (ואפסיק אותו) ואז אתן לו צעצוע ואגיד לו “זה כן”. אני אדאג להוציא אותו לטיולים ארוכים לפרוק לו אנרגיה כדי שלא יוציא תסכולים על הרהיטים שלי. אני ארכוש מלא צעצועי האכלה ועצמות כדי שיהיה לו עם מה להתעסק כשאני עסוקה או לא נמצאת (למאמר צעצועים). אני אדאג להבהיר לכלב שלי מה הגבולות אבל בצורה נחמדה. אני לא רוצה שהוא יפחד לעשות דברים אסורים אני פשוט רוצה שהוא לא יעשה אותם.
בתקופה הראשונה הזו אני ממליצה על כמה דרכי פעולה
- לאפשר לכלב לבחור את מקום השינה שלו כל עוד הוא מקובל עלינו. לראות איפה הוא מעדיף לרבוץ ולשים שם שמיכה או מיטה (יכול להיות שבקיץ יעדיף לישון על הרצפה).
- להשגיח עליו כשאנחנו נמצאים וכשאנחנו לא, להגביל את התנועה שלו בבית למקומות שאין בהם פוטנציאל להרס. לקרוא עוד על מניעת הרס בבית
- ללמוד את הנטיות שלו – האם הוא אוהב ללעוס דברים? אם כן אז יש פה פוטנציאל מסוים להרס וכדאי לדאוג להרבה צעצועי לעיסה. עצים מהרחוב עובדים מדהים. האם הוא נוטה לנבוח? על איזה רעשים הוא נובח? כמה זמן לוקח לו להרגע? האם זה משתפר בחלוף הימים?
- לקחת חטיפים לכל הטיולים וכמה פעמים בכל טיול לקרוא בשמו ולתת לו חטיף. זה יתן בסיס מצוין של קשב בטיולים והליכה יפה יותר. חשוב מאוד לקחת בהתחלה ממש לכל הטיולים כדי שלא יקרה מצב שהוא לומד מתי יש חטיפים ומתי אין ומקשיב רק מתי שיש.
- לשחק איתו בבית. לבדוק האם הוא אוהב לרדוף אחרי כדור? האם הוא מביא? האם הוא אוהב משחק משיכות בחבל? אולי הוא ישמח למשחק מחבואים? כדאי לבדוק את ההעדפות הטבעיות שלו ולפי זה לבחור פעילויות משותפות.
- ללמד אותו כמה התנהגויות בסיסיות עם חטיפים. שב וארצה, אליי, למקום וגם טריקים פשוטים. זה ישדרג את מעמדכם כדמות כיפית ומתגמלת, יפתח לו את החשיבה ויתן לכם עוד פתח לתקשורת איתו. הוא גם ילמד שסופר משתלם להקשיב לכם כבר מההתחלה. לקרוא עוד על למידה של התנהגויות.
- להמנע עד כמה שניתן מכעס, צעקות ועונשים. התקופה הראשונית זו תקופה רגישה עבור כלב חדש בבית. הוא לא יודע מי אתם והאם אתם יכולים לפגוע בו. הוא לא יודע מה הוא עושה והוא צריך ללמוד. צעקות לא צפויות מצדכם על ההתחלה עלולים ליצור משבר אמון. אתם פתאום לא נחמדים והוא לא מבין למה. עם הזמן כבר אפשר יותר לשחרר את הרסן על הכעס שלנו. אנחנו סך הכל בני אדם וכשדברים מכעיסים אותנו אנחנו כועסים. זה בסדר להיות מי שאנחנו ליד הכלב גם בזמן כעס . אבל בתקופה הראשונית אל תצפו שהוא יהיה מושלם. אם לא תצפו גם לא תתאכזבו. תהיו ברורים ועקביים איתו עם כללי הבית והוא ילמד עם הזמן.
- כשכלב חדש בבית זו הזדמנות מעולה לקבע הרגלים שאתם רוצים שיהיו כמו גבולות מרחב בתוך הבית, אי כניסה לחדרים, עלייה על ספות וכדומה. תוכלו לקרוא עוד על יצירת הרגלים.
- לטייל בכל השכונה ולא רק במסלול קבוע אחד. ככל שהכלב יכיר יותר את הסביבה שלו הוא ירגיש בה יותר בטוח. ואם חלילה הכלב יום אחד יצליח להתחמק מהבית ולברוח לחופשי, כדאי שהוא יכיר את האיזור כדי שיוכל לחזור. לאחר כמה זמן תוכלו להסגר על כמה מסלולים קבועים שנוחים לכם. במידה והכלב החדש שלכם חששן, עדיף כן להרגיל בתור התחלה למסלול אחד ורק אחר כך להתפתח לכיוונים אחרים.
השורה התחתונה היא שכלב במקום חדש הוא שה תמים שלא יודע כלום וצריך ללמוד הכל. זה ילד ביום הראשון שלו בגן, זה אנחנו ביום הראשון בעבודה או כשאנחנו פוגשים לראשונה את החברים של בן הזוג.
תהליך ההתסגלות הוא תהליך חשוב מאוד והכלב שלכם יעבור אותו בכל מקום חדש שהוא יגיע אליו.
צפו בו ולמדו איך הוא מסתגל למצבים חדשים. תהיו נחמדים ואמפטיים כלפיו.
והכי חשוב!!! אל תשפטו אותו.
תנו לו קצת זמן להסתגל אליכם. האופי האמיתי שלו יצא לאט לאט. תביטו בקסם הזה קורה. תראו איך הוא אוזר אומץ. איך דברים שהפחידו אותו הם פתאום בסדר. תראו אותו נפתח אליכם. לומד להכיר את הבית ובני המשפחה. זה מרתק כשיודעים לצפות בזה. ואל תוותרו עליו כל כך מהר. גם אם הימים הראשונים קשים, זה לא אומר כלום. תנו לכולכם להסתגל למצב החדש שבחרתם בו.
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו “מדברים כלבית”