הכלב עשה לי פיפי על המיטה

נכנסתם לחדר השינה ומצאתם שלולית של פיפי. על המיטה. זעזוע! אתם מנסים לחשוב, מה קרה? מה יכל לקרות? למה שהוא יעשה את זה? ואתם מגיעים למסקנה שהוא כנראה מעניש אתכם על משהו.

למה הכלב עושה פיפי על המיטה?

מה נסגר עם הכלב? יכול להיות שהוא מעניש אתכם? האם הוא עושה דווקא? הרי הוא יודע להתאפק, הוא מתאפק כל הלילה בלי שום בעיה. אולי הוא כועס שהשארתם אותם לבד בבית? אולי התעלמתם ממנו? אולי יצאתם לטיול קצר מהרגיל והוא נוקם בכם? אולי חזרתם מאוחר הביתה? יש הרבה דברים שהכלב שלנו יכול לכעוס עלינו בגללם.

העניין הוא שלעשות פיפי על המיטה שלנו זה עונש מורכב יותר ממה שנדמה לכם.
אצלינו זה מאוד פשוט – אנחנו כועסים על מישהו, חושבים משהו שיבאס אותו, מחכים לרגע הנכון ועושים את זה. רק שיתחרט על מה שהוא עשה. אצל כלבים כל המחשבה הזו ממש לא מובנת מאליה. כלבים לא חושבים בדרך הזו. אם מנסים להבין למה הכלב עושה פיפי על המיטה, צריך להבין את דרך החשיבה שלהם.

בתור התחלה לכלבים אין מחשבה קורבנית – אכלו לי שתו לי.
כלב לא מרגיש שדברים נעשים לו. מבחינת הכלב, דברים מתרחשים בסביבה ומשפיעים עליו. לפעמים בקטע נחמד ולפעמים בקטע פחות. אבל אף אחד לא עושה שום דבר לכלב ולכן אין כעס על מעשים של אחרים. כלב כן יכול להתעצבן כרגש בסיסי. הוא גם יכול ללמוד שאדם מסוים הוא לא נעים לו ולנסות להמנע או להרחיק אותו. אבל אין את המחשבה הזו של – האיש הזה עשה לי משהו וצריך לעשות לו משהו בחזרה. אנחנו בני האדם לגמרי מקבלים מנדט על רגשות נקם, לכלבים אין את זה.

הכלבים שלנו חושבים מה יבאס אותנו?
בשביל שיצור חי אחד יחשוב על מה יבאס יצור חי אחר, הוא צריך לשים את עצמו בנעליו. לחשוב מה היה מבאס אותי או מהכרותי עם האדם הזה, מה יבאס אותו או לחשוב על מבאס גלובלי- משהו שיכול לבאס כל אחד. לכלבים אין את הנפרדות הזו שלנו יש ביני לבין האחר. אני יכולה לחשוב בשביל עצמי ובשביל אחרים, כלבים לא חושבים ככה. כלב קולט את העולם סביבו כפי שהוא בפועל, לא כפי שהוא במחשבות.

“ברור שהכלב שלי יודע שפיפי על המיטה זה הנורא מכל”
בשביל שכלב ישתמש בדרך זו כעונש, הוא צריך להבין שבעבור בני אנוש, פיפי על המיטה שלהם זה הדבר הכי נורא שאפשר לעשות. מה בין הכלב לבין פיפי במיטה זה זוועת עולם?? מבחינתם זה כולה פיפי, הדבר הכי טבעי שיש. 

כלב עשה פלמה הכלב עושה פיפי על המיטהיפי במיטה

אז למה בכל זאת למה?

  • בשביל כלבים פיפי זה מעשה טבעי. נכון שכלבים מעדיפים לשמור על איזור המחיה שלהם ללא שתן ולכן קל לנו ללמד אותם איפוק אבל באופן טבעי התאפקות זה לא משהו שכלב אמור ללמוד. בתור חיה ששואפת לתת מענה מיידי לצרכים שלה, כשיש לכלב פיפי הדבר הטבעי הוא ללכת ולעשות. אנחנו מלמדים אותם להתאפק אז הגיוני שאם פתאום עלה צורך, נוצרה איזו התנסות. עכשיו רק תדאגו שהיא לא תחזור על עצמה ותהפוך להרגל.
  • הרבה פעמים המיטה שלנו מנחמת אותם ברגעים קשים וככה הם משחררים את המתח. אם יש קושי בהשארות לבד למשל, הגיוני שהכלב ילך למקום הכי נעים ומוכר שיש בבית ויתכן שעלה גם צורך להשתין ולפרוק את המתח. 
  • פיפי מייצר תחושת שחרור מסוימת שיכולה גם להקל על לחץ. קשה יותר להתאפק כשאנחנו היסטריים. אז אם הכלב גם ככה בלחץ גדול ויש לו פיפי, ייתכן שהוא פשוט יעשה אותו איפה שהוא נמצא.
  • יש כלבים שהתרגלו לעשות על משטחים סופגים וזה פשוט הרגל מצער שנתפס עם הזמן. כדאי להרים את כל המשטחים הסופגים בבית כולל שטיחים למשך תקופה של כמה חודשים ולדאוג למספיק טיולים ולמינימום פספוסים בבית. רק לאחר תקופה של בין חצי שנה לשנה הייתי מנסה לסמוך עליו שוב.
  • לפעמים זה פשוט אופסי, חד פעמי, בלי כוונה, פלוק כזה. גם זה קורה. אם זה לא משהו שחוזר על עצמו, לא צריך לעשות עם זה שום דבר. שימו עליו הרבה עיניים בתקופה הקרובה ושחררו.
 

מה לעשות אם הכלב שלנו עושה לנו פיפי על המיטה?

קודם כל לנשום עמוק, להחליף מצעים ולהרגע. זה לא פשוט, אולי תצטרכו לקחת כמה רגעים וזה ממש ממש בסדר. תנו לעצמכם את הזמן הזה. לאחר שנרגעתם אתם צריכים לגבש תכנית פעולה. בתור התחלה כדאי לדאוג שלמשך תקופה לא תהיה גישה שלו לבדו לחדר השינה שלנו על מנת שזה לא יהפוך חלילה להרגל. כן להשתדל לבלות שם יחד איתו, רק אחרי טיול ועם תשומת לב מלאה עליו. אפשר לשחק איתו על המיטה, זה יעזור לו להרגיש אותה יותר כמקום בילוי ופחות כמקום להשתין בו. אין מה לכעוס עליו באופן ישיר, זה אמנם יעזור לכם לפרוק את הכעס שלכם אבל זה לא יעצור אותו בפעם הבאה. אם זה חוזר על עצמו, חשוב מיד להגביל גישה לחלוטין למיטה ולהתייעץ עם איש\אשת מקצוע כדי לאבחן ממה הבעיה נובעת ומה תהיה דרך הפעולה המתאימה ביותר. אל תתנו לזה לקרות יותר מפעמיים. הפעם השלישית היא כבר לגמרי באחריותכם.

יש לכם גור? הנה מאמר על חינוך לצרכים

הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו “מדברים כלבית”

מאמרים נוספים בנושא