5 דרכים להרגיע כלב שפוחד מרעמים

כשיש מזג אויר סוער, צ'נצ'ו ישר נצמד אליי רועד כולו. אני מאפשרת לו להכנס הכי הכי קרוב ואני מחבקת ומלטפת אותו. לפעמים הוא נרגע והרעידות עוברות ולפעמים לא, הוא נשאר ככה מפוחד ורועד בזרועותיי. ואני שם בשבילו כי אני אחראית עליו. אני אחראית לדאוג שהוא מרגיש בטוח, גם כשהוא לא. כשכלב מפחד מרעמים ואני מלטפת אותו, האם מה שאני עושה זה בעצם לחזק לו את הפחד?
הכלב פוחד מרעמים (או מכל דבר אחר), ללטף או לא ללטף?

כשאני שומעת או קוראת הנחיה שלא ללטף כלב שפוחד מרעמים (או כל דבר אחר) כי זה יחזק לו את הפחד, אני מתכווצת קצת בתוכי. זה חוסר הבנה של מנגנון הפחד, החיזוק, הרגש, החיבור, הלמידה והחשיבות העצומה של מקום בטוח. אני מתכווצת כשאני מדמיינת כלב מפוחד וחסר אונים ובעלים עוד יותר חסרי אונים כי אמרו להם שאסור ללטף והם לא יודעים מה לעשות. האינסטינקט שלנו אומר לחבק, לנחם, להיות אנושיים. אבל קולות מבחוץ אומרים שהאנושיות הזו מזיקה לכלב שלנו ואנחנו סך הכל רוצים את הכי טוב בשבילו אז אנחנו מקשיבים.

אני פה כדי לתת לכם את האישור ללטף את הכלב שלכם כשהוא מפוחד, מבוהל, ואפילו כועס אם זה מה שעוזר לו להרגע. ואני פה כדי להסביר לכם למה זה לגיטימי ואפילו חשוב לעשות את זה.

ככה אני מרגיעה את צ'נצ'ו כשהוא פוחד מרעמים

הליטוף מחזק את פחד – המיתוס, חוסר ההבנה והאמת.

אנחנו יודעים שלתת לכלב חיזוק כשהוא מתנהג יפה יגרום לו לחזור על ההתנהגות הזו. על פי ההגיון הזה, אם נלטף את הכלב בזמן שהוא פוחד זה עלול לחזק לו את הפחד. מה שההגיון הזה לא לוקח בחשבון זה שרגש והתנהגות הם שני דברים שונים ולא חלים עליהם אותם החוקים.

התנהגות היא כל דבר שהכלב עושה שניתן לצפייה ומדידה.
יושב, שוכב, רץ, נובח, חופר, קופץ. כל אלה הן התנהגויות נלמדות ונמדדות אשר ניתן לחזק ולהגביר את הופעתן או להעניש ולצמצם את הופעתן. התניות הקשורות להתנהגות (התניה אופרנטית) יחוזקו או יענשו וזה ישפיע עליהן לכאן או לכאן.

רגש הוא משהו שהכלב חווה מבפנים.
הרגש היא תגובה אוטומטית שעולה מגירוי מסוים. יכול להיות שמחה, התרגשות, פחד. גם הרגשות נלמדים במהלך החיים אך דרך התניה אחרת (קלאסית, פבלובית). 

רגשות לא שייכים לעולם האופרנטי של ההתנהגות ולכן לא ניתנים לחיזוק. 
או יותר נכון, רגש אינו ניתן לחיזוק על ידי גירוי נעים שנוסף – פחד אינו ניתן לחיזוק על ידי ליטוף. אני לא יכולה לחזק פחד עם משהו טוב, אני יכולה להעצים פחד אם אני מוסיפה עוד גורם מפחיד בנוסף לגירוי הראשוני שהעלה את הפחד.

כלב שפוחד מרעמים
אנסה להבהיר דרך דוגמא

נניח ויש לי פחד היסטרי מעכבישים, אני ממש מתחילה לפחד ולצרוח בכל פעם שאני רואה עכביש אני אפילו לא שולטת בזה זה פשוט יוצא ממני. ונניח שפתאום, בכל פעם שאני רואה עכביש אני מקבלת 100 שח מהשמיים. כל פעם שאני רואה עכביש ואני מקבלת 100 שח גם אם אני נבהלת וצורחת. האם הפחד שלי מחוזק במקרה הזה?

ייתכן שאני לא אפסיק לפחד מעכבישים אבל הכסף הזה לא יגרום לי לפחד מהם יותר. הכסף לא יחזק לי את הפחד אבל מה שכן, אולי אחרי כמה זמן במקום לצרוח אני אסתכל לשמיים ואחכה שיגיעו ה100 שקל. ואולי אחרי תקופה יותר ארוכה אני פתאום אתרגש מלראות עכביש כי 100 שקלים חדשים בדרך אליי. החיזוק הזה אולי יעזור לי להתגבר על הפחד שלי…

ואני אסבך את זה עוד קצת ברשותכם, מקווה שאתם עומדים בזה.
חיזוק אמנם לא יחזק את הרגש אבל הוא כן יכול לחזק את הביטוי ההתנהגותי של הרגש. אולי אני בטעות אחשוב שהצרחות הן אלה ששולחות אליי את הכסף ואז אני פשוט אתחיל לצעוק סתם ככה בשביל שיפלו עליי 100 שקלים. אפילו במקרה כזה יספיקו כמה פעמים של צרחות ללא חיזוק בשביל שאני אפסיק עם זה. ואולי הכלב שליטפתי יחשוב שרעידות יתנו לו את הליטופים שהוא רוצה. העניין עם זה זה שזה לא באמת מפריע לי במיוחד. התנהגות נטולת רגש כמו צרחה בשביל לקבל כסף או רעידות בשביל להתלטף, תעבור מעצמה. התנהגות נטולת רגש היא לא בעיה וניתן בקלות להכחיד אותה.

אז לטפו את הכלב שלכם כשהוא פוחד אם זה מה שהוא צריך מכם.
חבקו אותו, תנו לו להכנס מתחת לשמיכה או כל דבר אחר שהוא מבקש מכם ועוזר לו להרגע. מזג אויר סוער זה ארוע מפחיד מאוד בשביל כלבים. הם לא מבינים קונספט של מזג אויר בשבילם פתאום נהיה טירוף בחוץ ואם הם לא רגילים לזה או שהם רגישים במיוחד, זה יפחיד אותם. זה בסדר שזה קורה, זה תקין והגיוני וכל מה שאפשר לעשות זה לנסות לעזור לו ולהיות שם בשבילו. גם זה יעבור.

עכשיו שהסברתי למה זה סבבה לתת יחס לפחד, הנה 5 דרכים להרגיע כלב שפוחד מרעמים:
  1. לקשר את הרעמים למשהו טוב – תהליך ארוך טווח לשינוי רגש
    כשאתם יודעים שגשמים בדרך, הכינו מבעוד מועד קופסא מלאה בכל טוב. ככל שהכלב שלכם יותר רגיש ויותר בררן לאוכל כדאי להביא אותה בארוחת מלכים. משהו בשרי יכול להיות טוב כמו עוף או נקניקיות. אם הכלב שלכם טורף הכל אז אפשר גם חטיפים שווים ואם יש משהו שהכלב שלכם מוכן להרוג בשבילו אז זה מה תכינו. שימו את הקופסא בסלון או בחדר, איפה שאתם נמצאים וחכו לטריגר שמפחיד אותו (רעמים או גשם חזק). ברגע שזה קורה תגידו בקול רם ובטון גבוה ושמח “מסיבת סופה!!!” ואז תפתחו את הקופסא ושימו לו חופן של דברים טעימים על הרצפה. תחזרו על זה בכל פעם שקורה משהו שעלול להפחיד אותו, ממש שנייה אחרי שזה קורה (אל תחכו עד שהוא ממש מפחד אלא ממש כשזה קורה). אם הוא ממש רגיש יתכן שהוא לא יאכל בכלל בהתחלה, תנו לזה עוד כמה נסיונות, שימו לב כמה זמן אחרי שהוא נבהל הוא מוכן לאכול את זה. תשאירו מה שכבר זרקתם גם אם הוא לא אוכל את זה. אם נתתם לזה צ’אנס הוגן והוא עדיין לא אוכל אז כנראה שקשה לו מדי. נסו עוד דברים ועם הזמן תנו לזה עוד נסיונות. זה תהליך שיכול לקחת זמן אבל אם תהיו עקביים בכל הסופות זה יכול להניב פירות בהמשך הדרך.
  2. חולצת רעמים
    חולצת הרעמים מחבקת את הכלב ויוצרת תחושה של עיטוף והגנה. יש כלבים שזה עוזר להם מאוד ויש כלבים שלא. את החולצה צריך להזמין אבל אפשר לעשות נסיון עם חולצה הום מייד כדי לבדוק אם זה בכלל עוזר. לינק לרכישה של חולצת רעמים
  3. להפחית את הרעש
    למצוא מקום פנימי בבית ללא קירות חיצוניים ולסדר לו שם מקום נעים. אם הוא אוהב להכנס מתחת לספה או לשולחן אז אפשר לשים רהיטים שאפשר להתחבא מתחתם או להביא כלוב טיסה (בלי לסגור) שתהווה מאורה בטוחה. כדאי גם לסגור את כל החלונות ולהפעיל רעש לבן או מוזיקה כדי לעמעמם קצת את הרעשים מבחוץ.
  4. תרופות נוגדות חרדה והומאופתיה (אם אתם בעניין) 
    אני לא וטרינרית ולא מטפלת הוליסטית אבל אני חושבת שאם המצב ממש חמור כדאי להתייעץ עם שניהם, מי שיותר מדבר אליכם. ישנם כדורי הרגעה (דרך הוטרינר בלבד) שאפשר לתת בזמנים קשים שעוזרים מאוד לכלבים מפוחדים וישנם תמציות הומאופטיות שיכולות לעזור גם כן. חשוב להתייעץ עם איש מקצוע לפני שנותנים כל דבר לכלב.
  5. פשוט להיות שם בשבילו
    לנסות לראות מה הוא צריך ומה עוזר לו, לנסות לשים את המיטה שלו במקומות שונים בבית, לאפשר לו להיות על הספה גם אם אסור לו בזמנים רגילים (אולי הוא יתבלבל בהתחלה אבל אם תהיו עקביים ובאמת תאפשרו לו רק במזג אויר כזה הוא ילמד את ההבדלים), אם קשה לכם עם הרעיון אז אפשר לשים שמיכה על הספה או לשבת לידו על הרצפה. תשרדו את הסופה יחד, מתישהו השמש תצא וזה יעבור.
כלב שפוחד מרעמים
מייפל מדגמנת חולצת רעמים

מה שחשוב זה לא להכנס להיסטריה בעצמכם.
אם אתם מאפשרים לכלב שלכם לפחד לידכם, תהיו הסלע שלו. תהיו עוגן יציב רגשית, אל תלחצו בעצמכם.  זה לא עניין של להגיד לכלב שזה בסדר שהוא מפחד. זה באמת בסדר שהוא מפחד, הסיטואציה מפחידה. אנחנו רוצים להגיד לו שזה בסדר שהוא מפחד גם כשלא באמת מפחיד. אין לנו מה להכנס יחד איתו לפחד ולבהלה. תשארו רגועים ותאפשרו לו להצמד אליכם, חבקו אותו אם זה עוזר לו, שירו לו שיר, מה שעובד לכם. רק אל תתנו לו להתמודד לבד, זה לא יעזור לו להתגבר על הפחד, זה רק ילמד אותו לא לפנות אליכם.

הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו “מדברים כלבית”

רוצה להבין טוב יותר את הכלב שלך?

מאמרים נוספים בנושא