מה הסיבות שהכלב עושה צרכים בבית?
לפני שאתחיל למנות את הסיבות חשוב לי לתת 2 דגשים חשובים על ההתחלה
- מה התגובה הנכונה כשהכלב עושה בבית?
פשוט לנקות בלי להגיד מילה. אני לא מציעה בשום מצב לכעוס על הכלב כשהוא עושה צרכים בבית. מלבד שצרכים זה צורך בסיסי ולהנזף על זה עלול לבעיות, בדרך כלל זה לא אשמתו של הכלב. כשהכל נכון, הכלב יתחנך לצרכים בחוץ. ואם עשינו את הכל נכון והוא עדיין עושה צרכים בבית, יתכן שיש משהו מתחת לפני השטח. מה שמוביל אותי לדגש השני החשוב: - האם הכל בסדר עם הכלב?
אם הכלב היה מחונך לצרכים ופתאום משהו השתבש, יתכן שיש בעיה רפואית. אין מה להתחיל לנסות לפתור את הבעיה ההתנהגותית אם הבעיה היא פיזיולוגית. זה יגרום לתסכול מאוד גדול לכולם ובסופו של דבר כל השקעה תהיה לשווא. אם הכלב הבוגר שלכם התחיל לעשות צרכים בבית, דבר ראשון לעשות זה לשלול בעיה רפואית.
מאמר זה בנוי בצורה כזו שתוכלו להתמקד בבעיה שלכם בלי לקרוא את כל הבעיות. בכל גורם המצויין יש שאלה נשאלת – שאלו את עצמכם את השאלה הכתובה ועל פי התשובה תוכלו לשלול או להמשיך לקרוא.
יש לך גור שעושה צרכים בבית? הנה הדרכה מלאה
סיבה # 1 - חינוך לקוי לצרכים
האם אי פעם הייתה תקופה של יותר מחצי שנה שבה הכלב לא עשה צרכים בבית בכלל?
אם התשובה לשאלה זו היא לא, אז מעולם לא היה חינוך נכון לצרכים ויש להתחיל אותו מהתחלה. הרבה בעיות צרכים נובעות מחינוך לצרכים לקוי ולכן ייתכן מאוד שהכלב שלכם שייך לקבוצה הזה. פה נמצאים בעיקר הגורים אך גם כלבים בוגרים שמעולם לא נגמלו יכולים להופיע כאן. אם אתם לא חושבים שזו הבעיה, דלגו למטה שם יש עוד גורמים לבעיות צרכים ואיך ניתן לזהות אותם.
מה עושים?
קודם כל חשוב להבין שכלבים הם מטבעם נקיים ויעדיפו לשמור על איזור המחייה שלהם נקי גם כן. כשיתאפשר להם, הם יעדיפו לעשות כמה שיותר רחוק מהמקום בו הם אוכלים וישנים. חינוך לצרכים יכול להיות פשוט מאוד בעזרת עיקביות, התנהלות נכונה והבנה.
אם יש לכם גור עד גיל שנה – עברו למאמר לחינוך גור לצרכים
אם יש לכם כלב בוגר שעושה בעיקר בבית – המשימה שלכם לחודש הקרוב היא להוציא כמה שיותר מהצרכים מהבית החוצה. כלומר לדאוג לצאת להרבה טיולים, לשים לב למה הוא עושה בבית וכנראה שהוא הולך לעשות מיד להוריד אותו, להביא דוגווקר בצהריים אם אין אף אחד והוא עושה בבית. כשהכלב יתרגל לעשות את רוב הצרכים שלו בחוץ, הוא יתחיל להעדיף את זה ולבחור את זה. אם עברתם מבעיקר בבית לכמה פספוסים בשבוע, נפלא! עברו לפסקה הבאה.
אם יש לכם כלב בוגר שמפספס מדי פעם בבית – עשו טבלת פספוסים במשך שבוע ונסו לראות מתי הפספוסים האלה מתרחשים בעיקר. הרבה פעמים תהיה מגמה ספציפית למשל, בבוקר כשקמים יש פיפי או תמיד בין הטיול צהריים לערב הוא מפספס. תראו את הקטע הבעייתי ותוסיפו של טיול. לאט לאט תאחרו את הטיול הזה עד שתמזגו אותו עם הטיול שאחריו.
אם אתם לא רוצים שהכלב יעשה בחצר שלכם – התייחסו לחצר כאל הבית. אפשרו גישה לחצר רק לאחר שעשה צרכים והתרוקן בטיול ולאחר כשעתיים, סגרו את החצר עד הטיול הבא. נסו לנהל את הגישה שלו לחצר למשך תקופה של כחודש חודשיים, עד שהוא יתרגל לעשות רק בטיולים ולאחר מכן תאריכו את הזמן שהוא יכול להיות בחצר בין הטיולים ובהשגחה עד שתוכלו לסמוך עליו.
סיבה # 2 - שינוי בשגרת הטיולים או במזג אויר
האם שגרת הטיולים של הכלב השתנתה מכל סיבה שהיא?
כשכלב מתרגל לשגרת טיולים מסוימת, הגוף שלו לומד לכוון את הצרכים לזמנים האלה. שינויי שעה קלים לא אמורים להוות בעיה אבל דילוג על טיולים, גם אם פעם בכמה זמן עלול להוביל את הכלב לפספס בבית וללמוד שאין לו למה להתאפק. בעונת החורף למשל, קשה יותר להוציא את הכלב בערב, בקור ובעיקר בגשם. אבל חשוב לדאוג ליציאות גם בזמנים האלה על מנת לא לייצר הרגל של לעשות לא להתאפק. באופן כללי הקור הרבה פעמים מייצר יותר צרכים ויש כלבים שחייבים טיול נוסף בימי החורף. כמו כן כלבים שקר להם יכולים להנות מבגד מחמם וגם זה יכול לעזור קצת עם עניין הצרכים.
מה עושים?
אם חיפפתם קצת בשגרת ההוצאות מסיבה מסויימת, תחזרו אליה. בעיית הצרכים יכולה להפתר רק מחזרה לשגרת טיולים נכונה. אם אתם צריכים לשנות את שגרת הטיולים בגלל שינויי לוז שלכם, נסו להרגיל את הכלב לשעות החדשות בהדגרתיות ושימו לב שהוא מקבל את אותה כמות טיולים שהייתה לו. אם נראה שלכלב שלכם קר והוא לפעמים רועד או מחפש להתכרבל מול תנורים ומתחת לשמיכות, שווה לרכוש עבורו חולצה נעימה שתחמם אותו.
סיבה # 3 - גורם בריאותי
האם הכלב לוקח תרופות מסויימות? האם הכלב עושה במיטה שלו במהלך השינה?
אם התשובה הכלב לוקח תרופות אז כנראה שהוא מטופל ומדובר במצב זמני. במידה והכלב לוקח תרופות שמעודדות שתן, כמו סטרואידים למשל, זה יכול להסביר את הצרכים בבית. אם הכלב עושה פיפי מתוך שינה, זו לא בחירה וזה לא התנהגותי. מדובר בבעיה פיזיולוגית וחשוב ללכת לבדיקה בהקדם. במצבים האלה אפשרו לכלבכם כמה שיותר גישה למקום בו הוא יכול לעשות צרכים על מנת שזה לא יהפך להרגל קבוע ואל תכעסו אם הוא עושה בבית.
בית ספר דיגיטלי לבעלי כלבים ״מדברים כלבית״
סיבה # 4 - יכולת איפוק
האם הכלב מתבגר ומגיע לגילאי הזקנה?
כשהכלב מתחיל להזדקן, גם הגוף שלו משתנה. יכולת האיפוק פוחתת והוא עלול להתחיל לפספס בבית. זה לפעמים מגיע קצת בהפתעה ואנחנו אפילו לא חושבים על הגיל המבוגר של הכלב שלנו. חשוב מאוד במיוחד לא לכעוס עליו, להבין שגם לו זה קשה. כלב שרגיל כל חייו לעשות צרכים רק בטיול, זה לא פשוט לו להתחיל לעשות בבית. חשוב לקלוט את זה על מנת שזה לא יהפך להרגל.
מה עושים?
אם הכלב שלכם עבר את גיל 7-8 והתחיל לפספס בבית, נסו להוסיף לו טיול אחד ביום בזמן שהפספוסים מתרחשים ובדקו אם זה עוזר. אם לא, חזרו למאמר.
סיבה # 5 - חוסר בטחון בטיול
האם הכלב נראה מפוחד בטיולים? מפחד מדברים חדשים ומושך לכיוון הבית?
ייתכן שהכלב לא מרגיש בטוח לעשות צרכים בחוץ. כלבים מתקשרים המון בעזרת ריחות. ריחות הסביבה אומרים לכלב איפה הוא נמצא, מי היה שם, מה הוא עשה וכמה בטוח אפשר להרגיש. כמו כן, כשכלב עושה צרכים הוא משאיר את ריחו וכלבים אחרים (גם סכנות פוטנציאליות) יכולים לדעת שהוא היה שם. ישנם כלבים שלא תמיד מרגישים בטוח כל כך לעשות צרכים בחוץ ולכן הם מתאפקים בטיול ועושים בבית- איפה שבטוח.
מה עושים?
במקרה כזה חשוב לעבוד עם הכלב על בטחון בסביבה שלו. אפשר להתחיל מטיולים קצרים רק קרוב לבית עם הרבה סבלנות. לחכות שהכלב יעשה למטה ולשבח אותו על כך.
אם טיולים ממש קרובים לבית לא עוזרים- נסו לקחת אותו לטיול ממש רחוק מהבית של כמה שעות. ישנם כלבים שלא ירגישו בטוחים לעשות קרוב וישנם כלבים שלא ירגישו בטוחים לעשות רחוק. תבדקו איפה הכלב שלכם מרגיש בנח לעשות וקחו אותו לשם.
עבדו עם הכלב על העלאת הבטחון שלו והיו עבורו עוגן. ניתן לקרוא עוד פה
סיבה # 6 - חרדות וקושי להשאר לבד
האם הכלב עושה כשיש מישהו בבית או רק כשאף אחד לא נמצא?
אתם חוזרים הביתה ויש צרכים על הרצפה, על המיטות, ספות וכל איזור יצירתי אחר. יצאתם לטיול עם הכלב שנייה לפני שעזבתם אותו והוא יכול להתאפק גם יומיים כשאתם בבית. הצרכים במקרה זה יכולים להיות מלווים בהרס בבית או תלונות של השכנים על נביחות מרובות. כשזה המצב- הכלב כנראה נכנס לחרדה כשהוא נשאר לבד בבית. כאשר כלב נמצא בחרדה אמיתית, הרגש הוא חזק מאוד והכלב לא יכול לשלוט על עצמו ולא יכול ללמוד שאתם כן חוזרים בסופו של דבר.הצרכים על המיטות עלולים לרמז על תלות חזקה לבעלים או גם על צורך עז בשחרור לחץ. אם הכלב שלכם עושה צרכים רק כשהוא לבד בבית ואם הוא מתרגש יתר על המידה שאתם חוזרים הביתה ייתכן שהוא חרד מאוד.
מה עושים?
במקרה זה כדאי מאוד להתייעץ עם איש מקצוע לטיפול בחרדת נטישה. מאמר לקריאה בנושא
סיבה # 7 - צרכים באיזור מסוים בבית
האם הכלב עושה רק באיזור מסוים כשאתם שוכחים לסגור את הדלת?
כשאנחנו לא מאפשרים גישה לאיזור מסוים בבית, הוא הופך להיות מחוץ לבית בעבור הכלב. אם זה לא חלק מהבית אז אפשר גם לעשות שם צרכים. אם הפספוסים מתרחשים רק כאשר אתם שוכחים לסגור את הדלת והוא מיד מתגנב לעשות שם, אז נוצר פה הרגל שאפשר לפתור בקלות.
מה עושים?
כשאתם לא בבית או לא בחדרים האלה – להמשיך לחסום גישה, להקפיד מאוד בתקופה הקרובה.
כשאתם נמצאים באיזורים – תתחילו לבלות איתו במקומות האלה. שחקו איתו שם, האכילו אותו שם, פזרו לו מזון על הרצפה.כלבים יעדיפו לא לעשות צרכים בדיוק איפה שהם אוכלים ושותים ומשחקים. אתם רוצים להפוך את החדרים האלה לחלק מהבית עבורו כדי שהוא יעדיף לא לעשות שם צרכים. ייתכן שאם תעשו את זה במשך תקופה, הוא לא יעשה שם פיפי גם כשלא תהיו.
סיבה # 8 - השתנה מהתרגשות או מפחד
האם זה קורה בעיקר כשהוא פוגש אנשים או כלבים חדשים?
פיפי מהתרגשות או מפחד זה פיפי שיוצא לא מבחירה. המערכת כל כך מרוגשת שזה פשוט משתחרר. יקרה בעיקר עם גורים צעירים אבל לא רק. גם כלבים בוגרים שנוטים להיות באובר התרגשות או כלבים שעברו דבר או שניים בחיים וככה המערכת שלהם מגיבה בזמן פחד גדול. חשוב מאוד מאוד לא לכעוס אפילו קצת כי זה רק יגרום להתרגשות נוספת ויחמיר את הבעיה.
מה עושים?
פיפי התרגשות – הכלב מרוגש וזה מאוד ברור שהוא שמח יתר על המידה. הזנב מכשכש בסיבובים או מאוד מאוד מתוח (לפעמים גם בין הרגליים, צריך לשים לב ליתר שפת הגוף). מה שצריך לעשות זה להוריד התרגשות עד כמה שניתן. אם הדלת שלכם נפתחת לחצר אז כדאי לאפשר לו לבוא לפגוש אתכם בחוץ. נסו להשאר כמה שיותר רגועים, אפשר גם להתעלם לכמה רגעים. אם מדובר בגור צעיר אז זה כנראה יעבור עם הגיל. אם מדובר בכלב בוגר אז אולי שווה לבדוק כיוונים של רפואב סינית לחיזוק השריר שם.
פיפי פחד – הכלב נהיה גוש קטן וכנוע, הזנב עמוק עמוק בין הרגליים, המבט למטה, האזניים אחורה, לפעמים ישכב על הגב וישתין על עצמו. יש פה צורך לעבור תהליך רגשי מול הגירוי שגורם לו להשתין. עד אז, כדאי להיות מאוד רגישים למי מתקרב אליו. עדיף שלא יפגוש אורחים בדלת אלא רק אחרי שנכנסו הבית והתיישבו על הספה והוא יכול בקצב שלו להתקרב ולחקור אותם.
לסיכום
אלה רוב הסיבות שבגללן כלב יעשה צרכים בבית. שימו לב שאף אחת מהסיבות האלה היא לא הכלב עושה דווקא או מעניש אתכם. הכלב לא עושה צרכים בשביל לעשות דווקא, אף כלב, אף פעם. עניין הצרכים הוא מאוד קשה עבורינו כי אנחנו לא כלבים ואותנו פיפי וקקי די מגעיל אבל בשביל כלבים כשיש צרכים הולכים ועושים. כל עניין האיפוק הוא המצאה שלנו בני האדם כדי שהכלב יוכל לחיות איתנו בשלום. אז חינוך לצרכים זה לא משהו שבא בילט אין עם הכלב. זה משהו שהוא צריך ללמוד וזו אחריותכם הבלעדית ללמד אותו את זה.
אז שיהיה בהצלחה!
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו “מדברים כלבית”