גור חדש בבית – המדריך המקיף

גור חדש בבית יכול להיות כיף גדול ושמחה אך עם זאת יכול להיות גם קצת קשה ובואו נודה בזה – גורים יכולים ממש להטריף את המח... הגור שלנו הוא כמו תינוק. הוא צריך תשומת לב ותעסוקה, משתעמם בקלות ועושה מה שהוא רוצה באותו רגע. לא תמיד קל להתנהל עם גור חדש בבית ולכן כדאי להבין מה הבאתם הביתה ומה זה צריך בשביל להיות מאושר.

גור חדש בבית - מה צריך?

  • אחד הכלים שיכולים לעזור לכם עם גידול גור חדש בבית הוא גדר גורים. 
    ממש לא חובה להביא גדר וגם אם הבאנו, לא חובה לסגור בה את הגור. הגדר יכולה לעזור לנו גם לחסום איזורים בבית שאנחנו לא רוצים שהגור יגיע אליהם ואפילו לגדר את עצמינו בזמני נשיכות קשים. אני כן ממליצה שתהיה גדר בבית ולהחליט איך להשתמש בה כשצורך יעלה.
    בעבור הגור, גדר גורים מהווה מקום של הגור בו יש את כל הדברים שהוא צריך – מיטה, אוכל ומים, מקום לעשות צרכים וצעצועים נחמדים.
    עם הרגלה נכונה, הגור לומד שהכי כיף בגדר ושם הוא נמצא כל זמן שהוא לא בהשגחה או שהוא לבד בבית. הגור יוכל להיות רגוע בבית ואתם תוכלו להיות רגועים שהוא לא הורס את הבית. גדר גורים עוזר מאוד גם לחינוך לצרכים.
  • צעצועים 
    מגוון צעצועים למצבים שונים יעזרו לגור להתפתח מנטלית, יעזרו לחזק את הקשר שלכם וילמדו את הגור להעסיק את העצמו כשהוא לבד.
    צעצועים מומלצים –
    • 2 חבלים דומים לשחק משחקי משיכות וללמד נימוס במשחק.
    • 2-3 כדורי טניס או כדורים אחרים שמצפצפים
    משחקי האכלה (כמו קונג שאפשר להכניס בתוכו אוכל) לזמנים שבהם אין לנו זמן או שאנחנו לא נמצאים בשביל לשחק עם הגור.
    • עצמות וחטיפים לתרגולי משחק וחינוך.
    • כל צעצוע נוסף יהיה מצוין ושימו לב להרחיק ממנו כל מה שלא צעצוע מבחינתכם.
  • אוכל מיוחד לגורים וכלים לאוכל ומים – קל לשכוח כשעושים קנייה.
  • מיטה נוחה ונעימה או מזרון רך

אוקיי עכשיו שיש לנו כל מה שאנחנו צריכים בשביל גור חדש בבית, אפשר להתחיל לגדל גור שמח ומאושר שיודע מה מצופה ממנו. נשמע קל? זה יכול להיות קל הכל תלוי בהתנהלות.

גור חדש בבית

נשכנות גורים

חשוב לזכור שהגור צריך לנשוך ואוהב לנשוך. הידיים שלנו רכות נעימות וזזות הרבה כך שהם הכי מעניינות והכי כיף ללעוס אותם. אין מה לכעוס על הגור כשהוא נושך אותנו אבל מאוד חשוב למנוע את זה ממנו. יש ללמד את הגור שהגוף שלנו אינו צעצוע ואותנו לא נושכים. אבל מצד שני גם ללמד אותו מה כן מותר לנשוך ולעשות גם את זה מאוד כיף.

  • אם הגור נושך לנו את הידיים, הדבר הכי נכון לעשות הוא להקפיא את היד ולצעוק “איי”. הגור מיד ישחרר את האחיזה שלו כדי להסתכל עליכם ולראות מה זה הצליל המוזר הזה שיצא מכם. באותו רגע שהוא משחרר חובה לשבח אותו ולתת לו צעצוע אחר שמותר לנשוך. בלי החלק השני ה”איי” הופך לחסר משמעות או אפילו משחק בפני עצמו.
  • הפסקת המשחק – הגור צריך להבין שלנשוך לכם את הידיים זה לא משחק לגיטימי בעיקר אם זה כואב לכם ולא נעים. ברגע שהגור מתחיל לנשוך המשחק נגמר. אפשר לקום וללכת מהמקום או לשים את הידיים מאחורי הגב. אחרי דקה אפשר לחזור ולשחק איתו שוב הפעם להצטייד בחבל משיכה וללמד את הגור לנשוך את החבל.
  • תנו לגור לנשוך לכם את היד בלי להזיז אותה (אם לא נורא כואב לכם הנשיכות) וברגע שהוא מפסיק או מתחיל ללקק תגידו בטון גבוה “יופי” ותנו לו חטיף. תחזרו על זה כמה פעמים בשביל ללמד את הגור ללקק אתכם במקום לנשוך.
  • כדאי שכל אינטראקציה שלכם עם הגור בהתחלה תלווה בחטיפים או צעצוע כדי שתמיד יהיה לכם אלטרנטיבה לתת לו.
  • אם תהיו עקביים ותעשו את זה נכון הגור ילמד לנשוך אתכם פחות ותקופת הנשיכות תגמר מהר יותר.
  • אם אין לכם כח לזה עכשיו, זה הזמן לשלוף צעצוע האכלה (קונג זה טוב) ושיתעסק עם זה. לא תמיד בא לנו עכשיו להתעסק עם הנשכנות של הגור. צעצוע עם מזון בפנים יהיה מעניין יותר מהידיים שלכם והוא יניח לכם לפחות לקצת זמן.
משחקים עם הגור
  • נשיכת החבל 
    כדאי לעשות מהחבל משהו מאוד מעניין – להזיז אותו מצד לצד על הרצפה, לנפנף לגור מול העיניים וללכת לכיוון השני (כאילו את בורחים ממנו) או סתם להניף אותו באוויר כאילו אתם משחקים עם עצמכם. כשהגור תופס את החבל יש להתחיל משחק משיכות קצר ועדין ובסופו לשחרר את החבל כך שהגור מנצח. כדאי לתת לגור לנצח כמה שיותר פעמים כדי שהחבל יהווה עבורו סימן לכיף והצלחה.
  • משחקי כדור
    קחו את שני כדורים זהים ומצפצפים (כדור א וכדור ב) וזרקו את כדור א מאחורי הגור. כשהגור ירוץ לתפוס אותו תראו לו את כדור ב עד שיעזוב את כדור א (אם הוא לא עוזב אפשר לצפצף ולכדרר קצת את כדור ב לייצר עניין) וזרקו את כדור ב לצד השני. הגור יעזוב את כדור א וירוץ להביא את כדור ב. תרימו את כדור א ותמשיכו במשחק. לאחר כמה זמן הגור ילמד להביא אליכם ולעזוב כי הוא יצפה שתזרקו לו את הכדור השני.
    למדריך המלא ללימוד הבאה
  • מחבואים 
    מישהו בבית מחזיק את הכלב בעוד השני מראה לו אוכל טעים ובורח להתחבא. האדם שמחזיק את הכלב משחרר אותו והמתחבא צועק “אליי”. הגור מחפש ומוצא את הבעלים שלו ושוב ושוב. משחק זה גם יפרוק לגור אנרגיה, גם יחזק את הקשר עם הבעלים וגם ילמד אותו “אליי”.

הרגלה לשם

הרבה פעמים כשאנחנו נותנים לגור חדש בבית שם אנחנו מאוד מתלהבים מהשם ואומרים אותו הרבה פעמים בלי להתייחס לכלב בכלל. הבעיה  היא שהגור לומד להתעלם מצלילים שהם שומעים שוב ושוב ללא כל משמעות. כך אנחנו הופכים את השם של הגור לחסר משמעות עבורו וממש מלמדים אותו להתעלם ממנו.

  • כדאי להגיד את השם של הגור רק כשאנחנו פונים אליו ויש משמעות מאחוריו, כלומר- משהו הולך לקרות. באים ללטף אותו, מביאים לו אוכל, מורידים לטיול. משהו שרלוונטי אליו.
  • כשאנחנו מדברים על הגור לידו כדאי לדבר עליו בשם אחר או בכינוי אחר.
  • משחק השמות – קחו את האוכל של הגור (אחת מהמנות היומיות) אמרו את שמו ותנו לו קצת מהאוכל. כמה שיותר פעמים שתחזרו על הפעולה הזאת הגור יבין שיש לשם שלו משמעות ויתחיל להקשיב לו. מומלץ לעשות את זה גם בטיולים.

חשיפה

חשיפה היא החשובה ביותר לגור חדש בבית.
הרבה בעיות התנהגות מתפתחות מחוסר חשיפה של הגור לעולם בזמנים חשובים. קחו את הגור לכמה שיותר מקומות, הפגישו אותו עם כמה שיותר אנשים בכל מיני צורות וצבעים (בוגרים, ילדים, קשישים, תינוקות, אנשים על כסאות גלגלים, עם מקל הליכה ועוד ועוד..), הפגישו אותו עם כלבים אחרים,
הביאו הרבה אורחים הביתה על מנת שיתרגל לכניסה של אנשים לבית והשמיעו לו הרבה רעשים מיוחדים. עשו זאת לאט ובהדרגה עם צ’ופרים שווים למקרה שמשהו יפחיד אותו או יהיה לו לא נעים. ככל שהגור שלכם ייחשף בגורות, כך יהיה לו קל יותר לקבל מצבים חדשים בתור כלב בוגר.

  • חשיפה נכונה יכולה למנוע הרבה מאוד בעיות התנהגות.
  • כדאי לעשות חשיפה נכונה חייבת להתחיל עד גיל 3 חודשים ולהמשיך במשך כל הגורות.
  • לגורים שעדיין לא סיימו חיסונים יש לחשוף בצורה זהירה ולשים לב לנקיון הסביבה.
  • למאמר מלא על חשיפת גורים
גור חדש בבית

התנהלות כללית עם גור חדש בבית

הגור הוא כמו תינוק קטן
לא כל כך מבין מה קורה סביבו, הכל חדש ומעניין או מפחיד והוא לא יודע מה מצופה ממנו לעשות או לא לעשות. לכן הוא ינסה כל דבר והתפקיד שלנו הוא ללמד אותו מה כן עושים ומה לא עושים. אם נשאיר את הגור ללא השגחה במקום עם פוטנציאל לעשות נזק, לא נוכל להתפלא אחר כך שהוא עושה נזק.
אין מה לכעוס על הגור על התנהגויות שאנחנו מאפשרים לו. תשאלו את עצמכם איך הוא הגיע למצב שבו הוא יכל לעשות נזק ופעם הבאה תמנעו את הנזק לפני שהוא קורה. כדאי שבכל זמן נתון הכלב יהיה או במצב של השגחה או במקום שאינו יכול לעשות בו בלאגן. כך אנחנו מונעים כל נזק שהגור יכול לעשות וכשהוא בהשגחה אנחנו יכולים לנתב אותו למה כן מותר לו לעשות.

המנעו מלכעוס ולהעניש את הגור וחזקו אותו המון על התנהגויות נכונות שהוא עושה. הכינו חטיפים בכל מיני מקומות נבחרים בבית וכשהגור מתנהג לעניין צ’פרו אותו בחטיף טעים. אפשר לתת לו חטיף כשהוא רגוע, כשהוא מקשיב לנו, כשהוא לא נובח על רעשים ובכל הזדמנות שאנחנו רוצים לחזק התנהגות מסוימת שהוא מציע לנו.

חינוך גור חדש בבית

אני דוגלת בגישת חינוך שהיא נעימה ככל האפשר.
אין צורך לשלב כעסים ועונשים בחינוך, יש הרבה כלים אחרים שאפשר להשתמש בהם על מנת לנתב את ההתנהגות של הגור להתנהגויות רצויות וללמד אותו לחיות איתנו בכיף.  כדאי לחשוב מראש על גבולות אותם לא רוצים שהגור יעבור (כמו לא לעלות על המיטות או הספות) ולהיות עקביים עם זה. כל התנהגות שבפועל לא תתאפשר לגור, הוא ילמד לא לעשות. הגור ילמד בדיוק מה שתלמדו אותו, אם הוא לא יודע משהו זה כי הוא לא למד אותו. השתמשו בצ’ופרים ומשחקים בלימודים.

בגיל הזה תהליך אילוף (שזה בכלל לא אילוף) לא אמור להיות רק שינוי ההתנהגויות של הכלב אלא בעיקר הדרכה וליווי לבעלים. יש המון ניואנסים קטנים בגידול גור וחינוך זה הרבה מעבר ללמד את הגור שב וארצה. זו התנהלות נכונה בחודשים הראשונים, ניהול של סיטואציות יומיומיות כמו טיולים, חשיפה לעולם , מפגשים עם כלבים אחרים. זו התנהלות כללית של היום יום שבה אנחנו מטמינים יסודות של הקשבה, אמון וכבוד תוך קבלה של האתגר בלגדל גור. 

יש לנו רק הזדמנות אחת לעשות את זה ככה כשהגור עוד דף חלק ולומד בקלות. כמובן שתמיד אפשר ללמד ולאמן ולשנות התנהגויות אבל גורות זו תקופה שלא חוזרת והדברים שנלמדים בגורות, נשארים ברמה כזו או אחרת תמיד. כשיש גור חדש בבית, אני ממליצה בחום להיעזר באיש\אשת מקצוע, עדיף שעובדים בגישה הומנית, בשביל שאתם תרכשו את הכלים הנכונים לגידול גור שמח ומאושר שכיף לחיות איתו.

גור חדש בבית

אם הגעתם עד לפה אז אתם בטח רוצים לדעת ולהבין עוד. מוזמנים להמשיך לקרוא מאמרים נוספים על גורים כאן או אולי תרצו להצטרף לקבוצת הפייסבוק שלנו “מדברים כלבית”

מאמרים נוספים בנושא

מועדון הגורים - תכנית ליווי מחבקת

רוצה שאלווה אותך יד ביד בגידול הגור?

במשך חצי שנה אני איתך כמה ומתי שצריך