איך לבחון את אופי הכלב לפני אימוץ

המפגש הראשוני עם הכלב הוא החשוב ביותר. התגובות שלו כלפיכם יתנו לכם רמזים חשובים לגביי האופי שלו. כמה דברים חשובים להבין לפני הקריאה - כל כלב הוא אחר, עם אופי אחר והתנהגות משתנה עם הסביבה והתנאים. גם אם איבחנתם נכון את הכלב המושלם, יתכן שעם הזמן האופי שלו ישתנה. בעיקר אם אתם הולכים על כלב צעיר.

כלב בעמותה יתנהג שונה מבבית. לא בטוח שההתנהגויות שנראה בעמותה יהיו תואמות להתנהגות שנראה בבית. יכול להיות שכשיגיע לבית וירגיש בטחון, התנהגותו תשתנה. לטובה או לרעה. אין לשפוט כלב כשהוא בשלב הסתגלות.התקופה הראשונה בבית היא רק ההכירות. הוא יפתח לאט לאט ואתם תגלו את האופי האמיתי שלו. תוכלו לקרוא על תקופת ההסתגלות של הכלב במאמר הבא.

עם זאת, אנחנו כן הולכים לשפוט את הכלב במבט ראשון, בידיעה שאנחנו עלולים לטעות, כי הרבה פעמים אופי פנימי של כלב הוא אופי פנימי של כלב. והדברים הקטנים האלה מראים לנו פוטנציאל, יכולת הסתגלות, תפיסת עולם (האם העולם נעים או מפחיד) ומאפשר לנו קצת לנבא מי הוא הכלב שאנחנו פוגשים כך שלא נהיה עיוורים לחלוטין בבחירה שלנו.

הנה הדברים שאנחנו יכולים לבחון מראש, בערבון מוגבל

בטחון ואמון בבני אדם

מה הוא עושה כשהוא רואה אתכם לראשונה?
אם הוא מיד קופץ עליכם, מנסה ללקק אתכם בפנים, מתרגש, רץ הלוך חזור מכם, כנראה שמדובר בכלב שסבבה לו עם בני אדם. אוהב אותם, יש לו חוויות טובות מהם וכנראה שהוא מסתדר איתם די טוב גם ביתר הזמן. אם יש ילדים בבית, תביאו אותם לפגישה ותראו האם הוא מגיב ככה גם אליהם.

אם הכלב שומר מכם מרחק של צעד או שניים, מרחרח מרחוק ואז ניגש ויוצר אינטראקציה זה כלב שסבבה לו בני אדם אבל הוא קודם כל רוצה לוודא שאתם ספציפית בסדר. חשדנות זו תכונה טבעית ורצויה אצל כלבים (החשדנים בדרך כלל לא יוכשו על ידי נחש כי הם לא ידחפו את הפרצוף שלהם למשהו שהם לא מכירים). אולי פחות מתאים לבית עם ילדים שנכנסים ויוצאים אבל זה רק אולי. יכול להיות שמדובר בכלב עדין שיהיה נפלא עם ילדים.

אם הכלב מתרחק, נובח, מנסה לברוח או כל דבר כזה, הוא יותר יתאים לבית שלא מארח הרבה. זה יהיה אתם נגד העולם. זה לא רע, זה בהחלט יכול להתאים להמון בתים אבל בבית שהוא תחנת רכבת יכול להיות מאוד קשה איתו.

אם הכלב מתעלם מכם ומתעניין יותר בסביבה וממש לא מביע בכם עניין, זה כבר תלוי סיטואציה –
אם זו סביבה שהוא מכיר והוא מתעלם מכם, כנראה שלא כזה אכפת לו מכם, יותר אדיש לאנשים וכנראה שהוא יסתדר סבבה עם גם עם האורחים שלכם (שוב, לא בטוח). אם הסביבה חדשה לו אז יכול להיות שהוא לחוץ מדי וצריך לחקור אותה לפני שהוא מתפנה לחקור אתכם. תראו אם בסוף הוא מגיע אליכם ואיך הוא מגיב. אם הוא ממשיך לחקור את הסביבה באובססיביות, כנראה שהוא די רגיש ולחוץ. לא בטוח שיתאים לבית עם ילדים אבל אפשר לתת לו להנות מהספק.

איך לבחון אופי של כלב

בטחון ואמון בסביבה

קחו אותו לטיול ותבחנו את התגובות שלו לסביבה.
האם הוא סקרן ושמח? זנב משוחרר למעלה והאף בכל הכיוונים? הולך קדימה בלי היסוס? כנראה שמדובר בכלב די בטוח בעצמו ובסביבה. כדאי לבחון את תגובתו לדברים מרגשים כמו כלבים אחרים. יכול להיות שרמת התרגשות כזו תתפרק בתגובתיות יתר ונבחנות כלפיי הסביבה. אם הוא גדול יחסית, ילדים לא יוכלו לטייל איתו.

האם הוא מהסס? מסתכל לצדדים בבהלה? עוצר כל כמה מטרים? אם הוא גור עד גיל 4 חודשים, אלה התנהגויות מאוד הגיוניות ולא הייתי ממהרת לשפוט את זה. אם הוא מעל הגיל הזה כנראה שמדובר בכלב רגיש וחששן. ייתכן שבבית כשהוא ירגיש בנח הוא יהיה בסדר ואתם לא תרגישו את חוסר הבטחון שלו. אבל בטיולים עלול להיות קשה. זה כלב שיתאים יותר לסביבה שקטה ומרווחת ופחות לעיר הומה אדם וכלב.

האם הוא נובח על הסביבה? על כלבים? על אנשים? אם כן אז טיולים איתו יהיו מאתגרים. אולי תצטרכו לעבור תהליך עם איש מקצוע. עדיף לא להביא כלב כזה לחיות בעיר עמוסה. כמה שהוא יותר נובח, כך עדיף שיחיה במקום שקט יותר. כן אפשר לעבוד על זה אבל זה ידרוש מכם מחויבות והתמדה. עדיף שילדים לא יטיילו איתו, גם אם הוא קטן.

האם זה שילוב? לפעמים שמח ולפעמים נבהל? בסדר, זה סביר ומאוד הגיוני, בעיקר אם הכלב לא מכיר את הסביבה שמטיילים בה. לא הייתי מטילה עליו שיפוט על סמך טיול אחד שהוא חצי חצי.

מבחן האוכל

האם הוא מוכן לקחת מכם חטיפים?
קודם כל אם הוא מוכן לאכול כנראה שהוא לא יותר מדי בלחץ מהסיטואציה שזה כבר טוב.  אם הוא לא מוכן לקחת מכם, נסו לזרוק לידו על הרצפה ותראו אם הוא מוכן לקחת.

לוקח מכם בשמחה רבה ומבקש עוד – הכלב לא לחוץ במיוחד, הוא אוהב אוכל, יהיה קל לאמן אותו להתנהגויות והוא גם יגנוב אוכל מהשיש בהזדמנות הראשונה (אל תשאירו אוכל על השיש!)

מוכן לקחת מכם אבל עושה טובה – כנראה שהוא לא לחוץ במיוחד, אולי לא הכי אוהב אוכל, לא בטוח שהייתי בוחרת בו אם הייתי מחפשת כלב ללמד אותו טריקים. אולי יתאים לספורט. אפשר לבדוק אם הוא ירצה כדור במקום. 

לוקח מכם בהססנות ומיד מתרחק – הוא יותר אוהב אוכל ממה שהוא מפחד מכם. אם בא לכם כלב חששן לשיקום, יהיה יחסית קל לעבוד איתו על הדברים האלה.

לא לוקח מכם אבל לוקח מהרצפה – כנראה חושש מכם, יהיה לו קשה עם אורחים בבית והרבה אנשים, יתאים יותר לבית של אדם או שניים ללא ילדים שלא מארחים יותר מדי. הוא ילמד לסמוך עליכם והוא יצמד אליכם.

לא לוקח מכם ולא לוקח מהרצפה – או שהוא ממש לא בעניין של אוכל הוא שהוא סופר לחוץ. אם הוא לא סתם בעניין של אוכל אז הוא לא יקח אבל לא תהיה לו בעיה להתקרב אליכם. אם הוא סופר לחוץ שהוא לא לוקח אוכל בכלל מדובר בכלב מאוד רגיש. זה לא בהכרח דבר רע פשוט לא יתאים לבית עמוס. זה כלב שיצטרך בעלים רגיש שיבין אותו, יהיה שם בשבילו, לא כוחני בשום צורה. בעלים רגיש לכלב רגיש.

איך לבחון אופי של כלב

יחס לכלבים אחרים

יש לכם עוד כלבים בחיים? אם אפשר לפגוש כלב אחר, כדאי לעשות זאת. בעיקר אם חשוב לנו שהוא יסתדר טוב עם כלבים אחרים. נסו לארגן מפגש עם כלב חברותי שאתם מכירים. עדיף במקום בו שניהם יכולים להיות משוחררים ולתקשר כראוי. נסו גם לשאול את המתנדבים בעמותה איך הוא בדרך כלל מסתדר עם הכלבים. האם הוא משחק? מתרחק? נובח? זה לא בהכרח תהיה ההתנהגות שלו עם כלבים שהוא יכיר או בגינות כלבים אבל הוא כן מסתדר מצוין, אתם תראו את זה.

הכימיה ביניכם 
נסו להיות איתו משוחרר במקום בטוח. תבלו איתו שם קצת זמן. קחו אתכם חטיפים ותציעו לו. תראו אם נעים לכם ללטף אותו אם הוא מוכן לקבל ליטופים. אם הוא מפוחד תשבו בפינה מסוימת ותנו לו לאט להתקרב אליכם. זרקו חטיפים לכיוונו. תרגישו את האנרגיה שלו, תראו אם אתם מתחברים אליו.

הבחירה הזו שתעשו עכשיו תשפיע על העשור הקרוב של חייכם. אל תקלו בה ראש. מדובר פה באיכות החיים שלכם וביצור חי שיעבור טלטלה. תעשו את כל השיקולים שלכם מראש, תחשבו איזה כלב יכול להתאים לכם, תגשו לעמותות וכמובן שתמיד אפשר להתייעץ עם איש מקצוע ולקבל ליווי בתהליך.

מאמרים נוספים בנושא